tiistai 10. syyskuuta 2013

NaOH-tarkistus, HCI-valmistus.

Opinpolku 1.

NaoH-tarkistus, HCI-valmistus ja yhdisteen moolimassan tarkistus. 


Ensimmäisenä valmistimme 0,1M natriumhydroksidiliuoksen.


               
















NaoH-liuoksen jälkeen tarkastimme konsentraation kaliumvetyftalaatin avulla.






















Kuumensimme ionivapaata vettä lämpölevyllä. Odotimme veden jäähtymistä, ja kaadoimme sen kolmeen erlenmeyeriin, joissa oli kaliumvetyftalaattijauhetta. 




















Titrasimme liuosta NaoH-liuoksella,jolloin se muuttui vaaleanpunaiseksi. 















Suolahappoliuoksen laimentaminen ja pitoisuuden tarkastaminen NaoH:lla.

Valmistimme ensin 0.5M HCl-liuoksen 100ml mittapulloon. Sitten laimensimme suolahappoliuoksen 0.05M 250ml mittapulloon. Titrasimme suolahappoliuoksen käyttäen fenoliftaleeni-indikaattoria. (ei kuvia saatavilla)

Moolimassan määrittäminen.

Punnitsimme ensin tarkasti analyysivaa'alla oksaalihappoa 150-200mg.  



 




















Siirsimme oksaalihapon erlenmeyeriin ja lisäsimme 40ml ionivapaata vettä. Liuotimme hapon, ja aloitimme titrauksen.


  




















Teimme titrauksen kolme kertaa, jotta saisimme kolme lähekkäin olevaa titraustulosta. 


  



















Neutralointi ja liuotin.

Neutralointi on aineen muuttumista neutraaliksi, eli ph:arvon muuttumista seitsemän lähelle, jotta liuos ei olisi enää emäksinen tai hapan.
Neutralointiin tarvitaan hapanta ja emäksistä liuosta ekvivalentti määrä, jolla tarkoitetaan ainemäärää joka on reaktioyhtälön mukainen.
Neutralointia sovelletaan teollisuudessa esimerkiksi vedenpuhdistamoissa ja lannoitteiden valmistuksessa.
Liuos tarkoittaa, että nesteeseen lisätään esim. jotakin orgaanista happoa joka sekoittuu ja liukenee nesteeseen.
Liuoksen lämpötila, kiehumis- ja sulamispiste vaikuttavat liuokseen ja liukenemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti